donderdag 4 augustus 2011

Zeven stappen van oplossingsgericht werken

In 2003 beschreven we het POWERS model. POWERS is een acroniem dat de stappen in een oplossingsgericht helpgesprek weergeeft. Het model ontstond toen wij succesvolle coachingsgesprekken op procesniveau analyseerden. Een succesvol coachingsgesprek was een gesprek waarvan de klant aangaf dat het nuttig was geweest en waarbij de klant rapporteerde de eigen doelen en oplossingen te hebben gevonden.

Een oplossingsgericht helpgesprek begint vaak met het onderkennen van een probleem (wat is het probleem en hoe heb je er last van), om vervolgens om te buigen naar wat iemand in de plaats van dat probleem wil (het gewenste succes). Vervolgens gaat de aandacht uit naar wat er al is bereikt, aan de hand van de schaalvraag. De 10 op de schaal staat voor het gewenste succes en de 0 staat voor de situatie waarin de verandering nog helemaal moet beginnen. Zodra helder is wat er allemaal al wel is, wordt geanalyseerd hoe dat succes tot stand kwam. Dit is de E in het POWERS model en die staat voor de exceptions, oftewel de uitzonderingen op het probleem. Gedurende de gehele interactie is het belangrijk om in de gaten te blijven houden welk type interactie gaande is, is het een bezoekerstypische, een klaagtypische of een klanttypische interactie? Afhankelijk van welk type interactie gaande is, gebruikt de oplossingsgerichte professional verschillende interventies. Dit is de R in het POWERS model. Deze R werken wij in dit hoofdstuk verder uit aan de hand van de interactiematrix. En tenslotte de laatste letter, de S. Deze letter staat voor de volgende stap voorwaarts.

P problems are acknowledged but NOT analysed: problemen worden onderkend, maar niet geanalyseerd
O outcomes desired are specified: gewenste uitkomsten worden specifiek gemaakt
W where are you now on the scale?: Waar sta je nu op de schaal?
E exceptions to the problem are keys to solutions: Uitzonderingen op het probleem zijn sleutels tot oplossingen
R relationships are enhanced and made productive: Relaties worden verbeterd en productief gemaakt
S small steps forward lead to larger change: Kleine stappen vooruit leiden tot grotere verandering

De 7 stappen methode is een verbeterde versie van het POWERS model. De 7 stappen gaan verder waar POWERS stopt. POWERS stopt bij het eerstvolgende stapje voorwaarts, en de 7 stappen methode voegt daaraan nog 2 stappen toe. De eerste stap is het monitoren van progressie. Als er een stapje voorwaarts is gemaakt, dan is het veranderproces daarmee vaak nog niet klaar. Interessant is dan om te analyseren wat dat stapje heeft opgeleverd en hoe dat stapje tot stand is gekomen. Dit geeft weer ideeën voor de verdere verandering. En de zevende stap in de 7 stappen methode vraagt naar de behoefte aan verdere verandering. Misschien is er voldoende bereikt en kan het doelbewuste veranderproces beëindigd worden. Misschien is er een verdere veranderbehoefte, en dan beginnen de 7 stappen weer opnieuw.

De 7 stappen methode
Stap 1 Verhelderen van de veranderbehoefte: Waaraan wil je iets veranderen?
Stap 2 Definiëren van de gewenste toestand: Welk succes wil je bereiken?
Stap 3 Vaststellen van het platform: Wat is er al bereikt?
Stap 4 Analyseren van eerder succes: Hoe is dat al bereikt?
Stap 5 Eén stapje vooruit zetten: Wat is het eerstvolgende stapje voorwaarts?
Stap 6 Vooruitgang monitoren: Wat gaat er beter?
Stap 7 Vaststellen van de verdere veranderbehoefte: Waaraan wil je verder iets veranderen?

De 7 stappen methode hebben wij vervolgens in een nieuw acroniem samengevat, dat is het FORWARD acroniem geworden. De letters van FORWARD corresponderen met de 7 stappen.

Het FORWARD acroniem

F Focus Focus on what you want to be different
O Outcomes Describe the desired outcome in detail
R Realised Describe results already realised
W When When did similar successes already happen
A Action One small step forward
R Results Monitor for achievement of new results
D Desire Make desire for further change explicit

Geen opmerkingen:

Een reactie posten