Oplossingsgericht werken is leuk, licht, luchtig en lastig om te doen. Er wordt veel gelachen en geglimlacht in een oplossingsgerichte interactie, problemen worden lichter en kleiner, er ontstaat zicht op de positieve resultaten die je wilt bereiken en heel vaak concluderen mensen dat er al veel meer goed gaat dan ze aanvankelijk dachten. Dat is leuk, maakt moeilijke situaties lichter om te dragen en maakt gesprekken vrolijker en energieker.
De oplossingsgerichte manier van werken is een respectvolle veranderbenadering die problemen onderkent om vervolgens doelen en oplossingen op een constructieve, doelgerichte en positieve manier te definiëren en te benutten wat goed werkt om die gewenste toestand stap voor stap dichterbij te brengen. Wat werkt, eerdere successen en positieve uitzonderingen op het probleem worden benut om ideeën op te doen voor de eerstvolgende stap voorwaarts, zodat progressie wordt gemaakt in de richting van de doelen.
Andere woorden die goed gebruikt kunnen worden in plaats van de term “oplossingsgericht” zijn: resultaatgericht, doelgericht, succesgericht, opbrengstgericht.
De methode is bruikbaar wanneer er complexe problemen zijn in organisaties, waarbij het aanwijzen van één heldere probleemoorzaak onmogelijk is. Dat is bijvoorbeeld het geval bij conflicten tussen mensen, tussen teams, binnen teams. Ook is de methode goed bruikbaar bij het bereiken van organisatiedoelen en in verandertrajecten. Kortom, overal waar menselijke problemen worden ervaren of mensen wensen hebben, kan de oplossingsgerichte methode helpen om doelen op een positieve, realistische, resultaatgerichte, praktische en pragmatische manier dichterbij te brengen.
De oplossingsgerichte methode kan concreet worden gebruikt in individuele coaching, in teamcoaching, bij veranderingen in organisaties, in trainingen en workshops, werkconferenties en congressen, bij het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten, in HRM-processen zoals beoordelen en opleiden en selectie, in commercie en acquisitie.
Er zijn vele sectoren waar de methode goed dienst doet, zoals in het onderwijs, in de jeugdzorg, in ziekenhuizen, in de zakelijke dienstverlening, in technische productieorganisaties, in technische dienstverlenende organisaties, bij overheidsinstellingen zoals gemeentes, ministeries en bij de politie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten